В България има възможност за медицинска рехабилитация по две програми, като

...
В България има възможност за медицинска рехабилитация по две програми, като
Коментари Харесай

На какви помощи имаме право за профилактика и рехабилитация

В България има опция за здравна рехабилитация по две стратегии, като при едната разноските се покриват напълно от държавния бюджет посредством НЗОК
(на рехабилитация с направление по клинична пътека), а при втората стратегия една част от разноските се покриват от лицето и една част от държавния бюджет (на рехабилитация по НОИ).
а рехабилитацията по стратегия Национален осигурителен институт е с престой от 10 дни и за разлика от рехабилитацията по клинична пътека се доплаща.

Лицата, обезпечени за общо заболяване, майчинство и/или за трудова акцидент и професионална болест, имат право на парични помощи за профилактика и рехабилитация,

в случай че за тях са импортирани или дължими осигурителни вноски за тези опасности за интервал от 6 календарни месеца, предхождащи месеца, през който се организира профилактиката и рехабилитацията.

В интервала от 6 календарни месеца се включва и времето на платените и неплатените отпуски за развъждане на дете, на платените и неплатените отпуски за краткотрайна нетрудоспособност и за отпуск за бременност и раждане, както и отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст.

Също по този начин и времето на неплатения отпуск до 30 работни дни през една календарна година, както и времето, през което самоосигуряващите се лица, които се обезпечават за общо заболяване и майчинство, са получавали парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност,

бременност и раждане, развъждане на дете до 2-годишна възраст, осиновяване на дете до 5-годишна възраст и развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя), и интервалите на краткотрайна нетрудоспособност,

бременност и раждане, развъждане на дете до 2-годишна възраст, осиновяване на дете до 5-годишна възраст и развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя), през които не са имали право на парично обезщетение.

Изискването за импортирани или дължими осигурителни вноски за интервал от 6 календарни месеца обаче не се ползва за лица с увреждания, резултат от претърпяна трудова акцидент или професионална болест.

Право на помощите имат и лицата, получаващи персонална пенсия за неработоспособност, в случай че не са навършили възрастта по законовите разпореждания.

Условията за прилагане и погашение на парични помощи за профилактика и рехабилитация на лицата, както и процедурите за избор на юридически лица – реализатори на тази активност, се дефинират с разпоредба на надзорния съвет на Националния застрахователен институт.
Правото на парични помощи за профилактика и рехабилитация се употребява след преценка на лекуващ доктор за нуждата от осъществяване на профилактика и рехабилитация, която се отразява в здравно направление.

Медицинското направление се издава в два екземпляра и в него се документират болестта, за което е належащо осъществяване на профилактика и рехабилитация,
съпътстващите болести, в случай че има такива, медицинските претекстове за рехабилитацията, както и съответните медицински проучвания.

Направление се издава до 30 календарни дни преди датата на постъпване при съответния реализатор на активността по профилактика и рехабилитация.

Лицата които желаят да се употребяват от правото си на профилактика и рехабилитация, следва да авансово да приготвят следните документи:

1. Лична карта;

2. Направление за хоспитализация /бланка на Министерство на здравеопазването –НЗОК, № 7 / в два екземпляра, издадена от персоналния лекар;

3. Копие от Епикриза за извършено лекуване в болница за интензивно лекуване /за избрани КП/;

4. Етапна епикриза от персоналния доктор или експерт за извършено лекуване в амбулаторни условия /при условие от съответните РЗОК/;

5. Резервация за лечебното заведение;

6. Ако пациентът не може да се самообслужва пожелаваме компаньон (касата не му поема разходите)

1. Медицинско направление.

2. Документ за идентичност.

3. Документ по пример, удостоверяващ осигурителните права на лицето (Приложение № 1)*. При дребните хора с ТЕЛК не е наложително.

4. Лична амбулаторна карта и/или здравна документи, удостоверяваща актуалното и предишното здравно положение на лицето – епикризи, проучвания, фотоси, електрокардиограми и други документи, съгласно съответния случай.

5. Eкспертно решение на Териториална експертна лекарска комисия, респективно на Националната експертна лекарска комисия – за лицата с трайно понижена продуктивност 50 и над 50 на 100.

6. Експертно решение за признание на професионална болест – за лицата с професионална болест.

Чл. 13в от Кодекса за обществено обезпечаване

Наредба № 1 от 13 февруари 2007 година за прилагане и погашение на паричните помощи за профилактика и рехабилитация
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР